Det kort har jeg også!

I det sidste indlæg før jul havde jeg desværre indsat et forkert link til artiklen Skadet efter tilsvarende melding. Så hvis du vil vide, hvordan turneringslederen skal afgøre sager, hvor den fejlende side har fået fordel af de beføjede oplysninger efter en tilsvarende melding, får du hermed en ny chance!

Kort nr. 53

Vi har tidligere set eksempler, hvor en eller flere spillere havde et forkert antal kort. Her skal vi se endnu en variant:


Syd blev spilfører i 6♠ efter et hurtigt meldeforløb, hvor svarer brugte Stayman og RKCB. Vest spillede B ud og undrede sig, da han så ♠E på bordet, for det kort havde han også selv!

Efter en hurtig optælling påpegede Vest, at bordet havde 14 kort. De øvrige spillere talte deres kort og kom alle frem til 13, og turneringslederen blev tilkaldt.

Når der er mere end 52 kort i spillet, benyttes § 13C:

Hvis man opdager et kort, som ikke hører til spillet, fjernes dette kort. Meldeforløbet og spillet fortsætter uden yderligere berigtigelse. Justeret score (§ 12C) kommer kun på tale, hvis et sådant kort viser sig at være spillet til et afsluttet stik.

Med andre ord: Når turneringslederen har fundet frem til, at bordets ♠E er det overskydende kort, fjernes dette fra spillet, hvorefter spillet fortsætter. Meldingerne og de hidtil spillede kort står ved magt.

Syd kommer til at savne ♠E i spillet, men det er der ikke noget at gøre ved! N-S har meldt 6♠, så det er kontrakten, og den vinder næppe denne gang.

Hvis det overskydende kort er spillet

Den sidste sætning i § 13C fortæller, at hvis ♠E er blevet spillet fra bordet (og stikket afsluttet), må man justere scoren på basis af, hvad der ville være sket, hvis fejlen var blevet påpeget umiddelbart inden.

I det aktuelle spil har dette en spøjs konsekvens. Lad os se på to scenarier:

Scenario 1: Øst vinder udspillet og returnerer hjerter, hvorefter Syd spiller spar til ♠E. Af ukendte årsager protesterer Vest ikke, og stikket afsluttes. Senere i spillet tager Vest for sit ♠E, og turneringslederen tilkaldes. Scoren skal justeres til det resultat, der ville have været sandsynligt, hvis ♠E var blevet fjernet fra bordet, umiddelbart før det blev spillet. På grund af den heldige sits ser det ud til at være 11 stik.

Scenario 2: Øst vinder udspillet og returnerer hjerter, hvorefter Syd spiller spar til ♠D. Han fortsætter med ♠K, som Vest stikker med ♠E. Turneringslederen tilkaldes og fjerner ♠E fra bordet (jf. § 13C), og spillet fortsætter. Øst får for ♠B – 10 stik.