Et tilfælde af 14‑12

Vi har tidligere set et eksempel, hvor en spiller har gennemført spillet med blot 12 kort på hånden (Bordet har kun 12 kort), fordi et af kortene havde begået et midlertidigt forsvindingsnummer.

I dagens spil havde det manglende kort sneget sig over på makkers hånd:


Syd blev spilfører i 4 efter et naturligt meldeforløb, hvor ikke alle ville have fundet en svarmelding frem som Syd.

Vest spillede ♣K ud, og Syd stak på bordet, trak E, gik hjem på ♠K og spillede hjerter mod bordet. Da D viste sig hos Vest, vandt Syd med K, kastede en ruder på ♠E, trumfede en spar hjem og kneb i ruder. Øst vandt stikket med D, hvorefter Syd viste sin hånd og lagde ned for 10 stik.

Nogen tid efter blev turneringslederen tilkaldt af de næste, der skulle spille denne mappe, fordi Øst havde 14 kort og Vest 12. Turneringslederen fjernede mappen og bad spillerne påbegynde det efterfølgende spil, mens de ventede. I enrum fandt han kortfordelingerne frem og konstaterede, at Vests ♠6 var havnet hos Øst.

Nu gik han hen til “vores” bord og viste Ø-V’s kort til spillerne for at høre, om dette var den korrekte fordeling. Særligt spurgte han til, om sparene havde siddet på denne måde. Både Øst og Vest var overbevist om, at sparene havde siddet som vist. Turneringslederen forklarede derefter problemet og spurgte, om Øst dermed havde gennemført spillet med 14 kort og Vest med 12. Spillerne mente, at det nok var sådan, det var gået til.

Turneringslederens afgørelse

Når et kort helt har manglet i spillet, skal turneringslederen benytte § 14, som vi så i artiklen Bordet har kun 12 kort. Men når en anden spiller har haft det manglende kort, skal turneringslederen i stedet benytte § 13.

Når spillet som her er afsluttet, benyttes § 13D, hvor vi nøjes med at se på første halvdel:

Hvis spillet er gennemført, og det derpå konstateres, at en spillers hånd oprindeligt indeholdt flere end 13 kort og en anden hånd færre kort, skal spillets resultat annulleres, og scoren skal justeres (§ 12C1).

Turneringslederen starter således med at annullere resultatet. Men det betyder ikke nødvendigvis, at der skal gives kunstig score. § 13D omtaler det generelle begreb “justeret score”, og det betyder, at turneringslederen skal vurdere, hvad der ville være sket uden uregelmæssigheden, dvs. hvis Vest havde haft ♠6 fra starten.

I det aktuelle tilfælde er hverken meldinger eller spil tilsyneladende påvirket af uregelmæssigheden. Turneringslederen fastsætter derfor scoren til 4 vundet af Syd med 10 stik.

Havde turneringslederen vurderet, at uregelmæssigheden muligvis havde påvirket resultatet, ville en vægtet score være på sin plads – eller en kunstig score, hvis det ikke var muligt at give rimelige sandsynligheder for, hvad der ville være sket med korrekt fordeling, fx hvis fejlen så ud til at påvirke åbningsmeldingen.