Find damen!

Der har altid været mange points at tjene på at finde trumf dame i spilføringen. Her skal vi se, hvordan man også kan klare den sag:


Vest spillede ♠K ud til frafald og fortsatte med spar til bordets ♠E. Syd spillede ♣B fra bordet, og Øst stak sig ind og spillede ♠D gennem spilførers hånd.

Syd har 4 faste tabere i sidefarverne og er nødt til at finde D for at vinde sin kontrakt, og der skal desuden trumfes en klør. Det er svært at sige, om Syd bør trumfe den sidste spar højt og knibe Vest for D, eller om Syd i stedet bør trumfe med en mellemruder og tage knibningen gennem Øst.

Ved bordet svigtede Syd imidlertid kulør ved at trumfe ♠D med 7, selvom hun havde en spar tilbage, og Vest kastede hjerter af. Herefter opdagede Syd sin kulørsvigt, og efter turneringslederens mellemkomst blev tilspillet rettet til en spar, mens Syd tog 7 tilbage på hånden – spilfører kan jo ikke få strafkort.

Øst fortsatte med sin sidste spar, men efter at Vest ikke havde overtrumfet efter kulørsvigten, krævede det ikke den store eksamen at gennemskue, at Vest ikke besad D, så Syd trumfede igen med 7 og vandt sin kontrakt.

Hvad siger reglerne?

Dette snedige trick (hvor vi dog må gå ud fra, at Syds kulørsvigt var utilsigtet) er også kendt som Alcatraz‐kuppet. Som navnet antyder, er der noget fordækt ved kuppet, og inden du tager det på repertoiret, vil jeg citere § 62C1:

Hver spiller på den ikke‐fejlende side må tage ethvert kort tilbage på hånden, som spilleren måtte have spillet efter kulørsvigten, men før der blev gjort opmærksom på den (se § 16C (ubeføjede og beføjede oplysninger)).

Foruden at Vest må ændre sit tilspil, fordi det skete efter Syds kulørsvigt, betyder dette, at det er en ubeføjet oplysning for Syd, at Vest ikke overtrumfede 7. Da det er et logisk alternativ for Syd at trumfe den sidste spar højt og knibe Vest for D, hvilket ville føre til 1 bet, skal turneringslederen justere scoren til dette resultat.

Med andre ord kan Syd ikke få fordel af de oplysninger, der fremkommer på grund af kulørsvigten – tværtimod er disse oplysninger ubeføjede for Syd (og beføjede for Øst, hvis det skulle blive relevant).

Turneringslederen bør selvfølgelig gøre opmærksom på forholdet omkring de ubeføjede oplysninger i forbindelse med, at Syd retter sin kulørsvigt.

Hvis Vest ikke havde spillet til

Da spillet forekom i praksis, tænkte Vest en 5‑10 sekunder over sit afkast. Herefter gjorde Syd opmærksom på sin kulørsvigt.

Når Vest ikke har spillet til, kan vi ikke anvende § 62C1, men alligevel har Syd gennem sin kulørsvigt fået oplysning om placeringen af D.

Reglerne udtaler sig ikke klart om dette tilfælde, men det er mest i tråd med lovene i øvrigt, at man stadig betragter oplysningerne som ubeføjede. Afgørelsen bliver således den samme.