2017‐lovene: Udspilsbegrænsninger

I denne uge afsluttes temaet om krav og afkald med artiklen Fortrydelse efter krav og afkald, hvor du kan læse om, under hvilke omstændigheder et resultat kan ændres, efter at et krav eller et afkald er fremsat.

Her fortsætter vi med at se på de kommende ændringer i bridgelovene. En af de store regelændringer i 2017‐lovene angår udspilsbegrænsninger fra meldingerne (altså ikke strafkort). Reglerne er forenklet væsentligt, men samtidig er nogle fundamentale principper ændret, så for den øvede turneringsleder er det vigtigt at lære reglerne “forfra”.

Selve reglerne for udspilsbegrænsninger finder du i § 26, men det er desuden nødvendigt at kende begrebet “tilsvarende melding”, som introduceres i § 23 i de nye love.

Hvornår kommer udspilsbegrænsninger på tale?

Der er 4 situationer, hvor udspilsbegrænsninger kommer på tale:

I tilfælde af utilstrækkeligt bud og melding uden for tur bortfalder udspilsbegrænsningerne automatisk, hvis meldingen accepteres af MTV. Ellers kan den fejlende undgå udspilsbegrænsninger i følgende tilfælde:

Efter et utilstrækkeligt bud, hvis den fejlende:

  1. afgiver den billigste melding, der viser samme benævnelse(r) som det utilstrækkelige bud, eller
  2. erstatter meldingen med en tilsvarende melding.

Efter en melding uden for tur, hvis den fejlende i sin rigtige tur:

  1. obligatorisk gentager sin pas efter at have passet i MTH’s tur, eller
  2. obligatorisk gentager sin melding i MTH’s tur, såfremt MTH passer, eller
  3. afgiver en tilsvarende melding (i forhold til den melding, der ikke blev accepteret).

Når der er tale om en ændring af en tilsigtet melding (§ 25B) eller en utilladelig melding (§ 35‑39), vil den fejlende ikke kunne redde sig ud af eventuelle udspilsbegrænsninger (men de kan dog bortfalde, hvis modstanderne melder videre uden at tilkalde turneringslederen).

Under alle omstændigheder gælder udspilsbegrænsninger kun, hvis den fejlende kommer i modspil, og de vil gælde, første gang den fejlendes makker er inde (evt. i åbningsudspillet). Denne del er helt uændret i forhold til tidligere.

Hvordan fungerer udspilsbegrænsningerne?

Reglerne for, hvad spilfører kan kræve eller forbyde i udspil, når der er udspilsbegrænsninger gældende, vil fremover være ganske enkle: Spilfører kan vælge enhver farve, som den fejlende ikke har vist i det lovlige meldeforløb (før eller efter den annullerede melding), og forbyde udspil i denne farve. Spilfører kan aldrig kræve udspil i en farve (det er således kun muligt at kræve en farve i udspil i forbindelse med strafkort).

Dette er helt uafhængigt af, hvad den annullerede melding viste, om der er ukendte farver osv. Hvis den fejlende kun har vist spar i det lovlige meldeforløb, kan spilfører forbyde udspil i hver af de andre farver. Som tidligere gælder, at et forbud gælder, så længe spilleren bevarer udspillet.

Konklusion

Reglerne for udspilsbegrænsninger bliver væsentligt enklere i de nye love.

Den fejlende kan slippe ud af udspilsbegrænsningerne ved at afgive en tilsvarende melding i sin lovlige tur. Når dette ikke sker, kan spilfører forbyde udspil i en af de farver, som den fejlende ikke har vist i det lovlige meldeforløb, første gang den fejlendes makker er inde. Spilfører kan aldrig kræve udspil i en farve (det kan han kun ved strafkort).